preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kada zvono zvoni?

1. sat: 8:00 - 8:45
2. sat: 8:50 - 9:35
veliki odmor
3. sat: 9:55 - 10:40
4. sat: 10:45 - 11:25
5. sat: 11:30 - 12:15
6. sat: 12:20 - 13:05

 

KALENDAR
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Svjetski dan voda

Održiva energija

ČUVAJMO ŠUME

NAGRADE

Savjeti za očuvanje planete

 Svaki dan donosimo odluke za koje nismo niti svjesni da ne samo utječu na naš život i život naših bližnjih, nego i ostatak čovječanstva na ovom planetu koji su nam naši pretci predali u naslijeđe, a naša je životna i moralna obaveza da se brinemo o svom najvećem bogatstvu.

Više o održivoj potrošnji i proizvodnji pročitajte na našoj web stranici posvećenoj toj temi. KLIKNI OVDJE

Evo nekih savjeta čijom primjenom možete smanjiti otpad u domaćinstvu:

- Kupujte proizvode bez suvišne ambalaže.
- Kupite jednu platnenu torbu koju ćete koristiti prilikom odlaska u trgovinu umjesto da pri svakoj kupnji koristite plastične vrećice (iako ih svaka trgovina daje besplatno). Da bi se u jednoj godini proizvelo 10 milijardi papirnatih vrećica, potrebno je 14 milijuna stabala tako da nisu dobra zamjena za plastične vrećice.
- Koristeći bankomat nemojte tražiti ispis potvrde o stanju na tekućem računu, jer ćete na taj način uštedjeti rolu papira dugu pola milijarde metara, dovoljnu da ekvator opaše više od 15 puta.
- Smanjite uobičajenu potrošnju papirnatih ubrusa za samo jedan ubrus dnevno i otpad će biti manji za pola milijarde kilograma.
- U godini dana posiječe se oko 100 milijuna stabala i potroši 106 milijardi litara vode na proizvodnju reklamne pošte pa zatražite da vam je više šalju.
- Kupujte proizvode od recikliranog materijala, jer izrada proizvoda od recikliranog materijala zahtjeva manje količine energije.
- Koristite recikliranu aluminijsku foliju, jer za njezinu proizvodnju treba 1/20 uobičajene energije.
- Za proizvodnju litrene boce za vodu potrebno je 5 litara vode i velika količina energije da bi se preradila nafta; stoga nabavljajte višekratne boce od 100% aluminija.
- Kupujte baterije koje se mogu ponovo puniti.
- Razvrstajte otpad i odlažite ga u za to predviđene spremnike (hrpa novina od jednog metra ekvivalent je jele od 12 metara).
- Nemojte bacati odjeću, osobito ne kožne cipele (koži treba 50 godina da se razradi), već ju odnesite u prodavaonicu polovne odjeće (second hand shop) ili ju ponudite prijateljima i rodbini.
- Prilikom kupovine odjeće odaberite odjeću proizvedenu od ekoloških tkanina, a prepoznat ćete ih po oznaka EU Eco label i Oeko Tax 100 koje moraju imati označene na etiketi.
- Umjesto plastičnih posuda koristite posude od drva ili pruća.
- Kemikalije za čišćenje prljavštine zamijenite sredstvima proizvedenim po strogim ekološkim standardima.
- Umjesto krema za lice i tijelo i deodoransa koji sadržavaju razne kemijske supstance, koristite one koje u sebi sadrže samo prirodne tvari.
- Veliki dio kuhinjskog otpada možete iskoristiti za izradu komposta kojim možete zamijeniti umjetna gnojiva u vašem vrtu.
- Umjesto klasičnih žarulja sa žarnom niti, koje su najlošiji oblik rasvjete (samo 5 % potrošene električne energije pretvaraju u svjetlosnu, dok se ostatak pretvara u toplinsku) koristite štedne ili fluokompaktne žarulje koje možete spojiti na iste svjetiljke kao i klasične žarulje, samo što štedne žarulje troše 5 puta manje električne energije od klasičnih žarulja, a i njihov je životni vijek 15 puta duži od klasičnih.
- Umjesto stolnih lampi koristite halogene žarulje koje su 50% djelotvornije, a imaju i duži životni vijek.
- Za vanjsko osvjetljenje koristite detektore pokreta – kad registriraju pokret, aktiviraju vremensku kontrolu osvjetljenja koja određeno vrijeme drži rasvjetu uključenom.
- Prilikom odabira kućanskih aparata treba paziti na energetske razrede uređaja koji se označavaju slovima od A do G pri čemu je A energetski najefikasniji (dodana su još dva A++ i A+ za iznimno štedljive uređaje), a G najlošiji energetski razred.
- Postavite hladnjake i ledenice na što hladnijem mjestu u kući.
- Ne držite hladnjak otvorenim dulje nego što je neophodno i dobro zatvorite vrata hladnjaka nakon korištenja.
- Pravovremeno odleđujte hladnjake i ledenice, jer tako štedite energiju i produžavate radni vijek uređaja.
- Nemojte spremati u hladnjake i ledenice vruća ili topla jela.
- Prilikom korištenja perilice rublja uvijek odaberite program pranja rublja s najnižom temperaturom vode dostatnom da rublje bude kvalitetno oprano.
- Uvijek perite standardiziranu količinu rublja za određeni tip bubnja.
- TV, video i stereo uređaji, računala i računalna oprema u stand-by radu troše određenu količinu energije.
- Provjerite slavine i ventile u vašem domu i ukoliko cure odmah ih zamjenite – samo se jednom kapi vode izgubi 9000 litara vode.
- Zamijenite standardne armature u vašoj kupaonici sa niskoprotočnim tuš glavama, jer one koriste 60% manje vode nego standardne armature.
- Umjesto da prilikom kupanja napunite kadu vodom, istuširajte se jer ćete tuširanjem u trajanju od 5 minuta potrošiti manje od 38 litara tople vode u odnosu na 57 do 95 litara za punjenje kade.
- Vodu u kojoj ste, primjerice, oprali salatu iskoristite za zalijevanje biljaka.
- Ako prilikom pranja automobila napunite kantu vode i koristite spužvu možete uštedjeti oko 300 litara vode.
- Skupljajte kišnicu i iskoristite je za zalijevanje vrta.
- Instalirajte uređaje za štednju vode u zahodskom kotliću, a koji mogu uštedjeti i do 5 litara vode po jednom ispiranju školjke.
- Koristite perilicu za suđe samo kad je maksimalno napunjena posuđem.
- Za prostore u kojima boravite podesite termostat na 21°C, a za spavanje se preporuča temperatura prostora 18°C.
- Izbivate li iz kuće na jedan dan termostat namjestite na 16°C, a ukoliko izbivate na tjedan dana na 10°C.
- Ukoliko jače želite zagrijati prostoriju, postavljanjem termostata na višu temperaturu od željene nećete brže zagrijati prostoriju, već će se na taj način samo potrošiti veća količina energije.
- Ne zaklanjajte radijatore pokućstvom.
- Roletama možemo značajno uštedjeti energiju – ako u zimskom razdoblju spustimo rolete u noćnim satima spriječit ćemo gubitak topline i za čak do 10%, dok u ljetnom periodu tijekom dana vanjske rolete mogu smanjiti temperaturu u prostoru i 6-8° C.
-Kupite kvalitetnije prozore s dvostrukim ili trostrukim staklima i na taj način ćete smanjiti gubitak toplinske energije za 50%.

Pripremio: Petar Đurić, 7. b
Literatura: Eko revija, br. 18, ožujak, 2008. (Dora Belamarić - Savjeti za očuvanje planeta)

 

e-Dnevnik


Škola za život


Školska prehrana

PODRUČNE ŠKOLE

Kakvo je vrijeme?

 


Korisni linkovi
Institucije
 • MZOS
 • Carnet
 • Portal Škole
 • HSIN
 • AZOO
 • NCVVO
 • Office 365

Tražilice
 • Google
 • Yahoo
 • AskForKids

Priroda

Časopisi
 • Enter
 • BUG
 • VIDI
 • Meridijani
 • PC CHIP


Anketa
Kad odrastem bit ću:

Posjetite...


webmail

portal za škole

 

preskoči na navigaciju