preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kada zvono zvoni?

1. sat: 8:00 - 8:45
2. sat: 8:50 - 9:35
veliki odmor
3. sat: 9:55 - 10:40
4. sat: 10:45 - 11:25
5. sat: 11:30 - 12:15
6. sat: 12:20 - 13:05

 

KALENDAR
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Svjetski dan voda

Održiva energija

ČUVAJMO ŠUME

NAGRADE

GLOBALNO ZATOPLJENJE

 

Globalno zatopljenje je naziv za povećanje prosječne temperature zemljine atmosfere i oceana zabilježeno u 20. stoljeću. Od ukupne količine sunčeve svjetlosti koja dospije do zemlje, 30% se reflektira natrag u svemir. Sunčeva energija utječe na vrijeme i klimu na zemlji. Zagrijana zemljina površina vraća tu energiju u svemir. Plinovi koji u atmosferi stvaraju staklenik (vodeno vapno, ugljični dioksid i drugi) sprječavaju prodiranje plinova zadržavajući toplinu, nešto poput staklene ploče na stakleniku. Bez ovog prirodnog "učinka staklenika" temperature bi bile znatno niže nego što su sada, i život na zemlji, ovakav kakav je danas, ne bi bio moguć. Umjesto toga, zahvaljujući plinovima u omotaču prosječna temperatura na zemlji je ugodna, i iznosi 15°C.
 
U zadnjih 100 godina došlo je do najvećeg povećanja temperature u posljednjih 1300 godina. Prosječna temperatura je od 1900. i 2005. porasla za 0,4- 0,8°C. Procjenjuje se da će globalno povećanje prosječne temperature na Zemlji do 2100 godine biti između 1.4 °C i 5.8 °C (2.5 °F i 10.4 °F) ukoliko ispuštanje stakleničkih plinova nastavi rasti dosadašnjim tempom.
 
Trenutni problem globalnog zatopljenja nastao je, većina znanstvenika vjeruje, zbog povećanja stakleničkih plinova u atmosferi, prvenstveno ugljikovog dioksida (CO2), zbog sve većeg izgaranja fosilnih goriva (nafta, ugljen i prirodni plin) u posljednjih 250 godina. Ostali značajni staklenički plinovi su metan i dušik-oksid. Metan stvaraju i velika krda stoke procesom probave.
 
 
Neke od mogućih posljedica globalnog zatopljena su:

- dizanje razina mora i oceana zbog topljenja ledenjaka i glečera biti će prema nekim procjenama od 18-59 cm do kraja 21. stoljeća

- povećanje broja ekstremnih vremenskih događaja (više oluja, valova vrućina, poplava, …)

- povećanje ozbiljnosti ekstremnih vremenskih događaja (razornije oluje, duži valovi vrućina, veće poplave, …)

- topljenje glečera izazvati će isprva povećanje dotoka, a zatim nestašice vode u nekim dijelovima svijeta

- toplija okolina pogodovati će širenju raznih bolesti i time znatno utjecati na javno zdravlje

 
Što mi možemo učiniti?
 
1. ČITANJE
Čitanje o okolišu je vrlo važno. Postoje mnogi priručnici, knjige i Internet stranice koje će nam pomoći da naučimo više.
 
2. ŠTEDNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE
Gašenjem električnih uređaja štedimo koja se mora proizvesti, a vrlo često uz onečišćenje.
 
3. BICIKLI I ŠTEDNJA
Energiju štedimo i tako da se ponekad odvezem i biciklom do prijatelja, na posao ili negdje drugdje, a ne automobilom.
 
4. RAZGOVOR S OBITELJI I PRIJATELJIMA
Moramo i druge upoznati sa štetnostima globalnoga zatopljenja. Važno je i da vaši roditelji saznaju, ali i nauče ono što im vi možete prenijeti.
 
5. SADNJA DRVEĆA
Svako novo stablo je velika zaštita i odličan filtar smanjenja otrovnih plinova. Drveće apsorbira karbon dioksid i druge otpadne plinove iz zraka.
 
6. RECIKLAŽA
Reciklažom konzervi, PET ambalaže, plastičnih vrećica i novina smanjujemo smeće, ali i koristimo staro kao novo i tako spašavamo prirodne resurse (drveće, masti, aluminij i drugo).
 
7. KAD KUPUJEŠ, KUPUJ COOL STVARI
Koliko je energije potrošenu da se napravi stvar koju želiš kupiti. Pri kupnji električnih i elektronskih uređaja pogledaj koliko troše energije. Danas sve više proizvoda koji čuvaju okoliš imaju o tome deklaraciju.
 
8. NEKOLIKO STVARI ZA RAZMIŠLJANJE
Jeste li znali da možete pomoći okolišu ako kupujete reciklirane proizvode umjesto onih koji to nisu? Tri strelice koje čine krug govore nam da je proizvod od recikliranog materijala, a to obično troši puno manje energije. Što manje utrošimo, to bolje za okoliš.
 
9. SOLARNA ENERGIJA
Zašto se kuglica sladoleda topi kad je vruć ljetni dan, a vani smo? Sigurno znate da je sunčeva energija uzrok tomu. Solarna energija se može koristiti za zagrijavanje domova, zgrada, vode i za stvaranje električne energije. Sve više zgrada koristi prednosti sunčeve energije.
 
10. AUTOMOBILI
Automobili također mogu uzrokovati onečišćenje i ispuštanje velike količine otpadnih plinova u zrak. Postoje neki automobili koji čuvaju okoliš (prije svega štede gorivo). Razgovarajte s roditeljima o kupnji takvog automobila.
 
11. ENERGY STAR
Mnoge stvari kao što su računala, TV itd. imaju etikete ENERGY i sliku zvjezdice. Proizvodi s etiketom ENERGY Star su napravljeni da štede energiju, a kupnjom takvih uređaja i vi štedite okoliš.
 
Literatura:
Eko kalendar, Pučko otvoreno učilište, zagreb, 2006./2007.

http://www.izvorienergije.com/globalno_zatopljenje.html

 

Pripremila: Ena Tomičić, 6. b

 

 

 

e-Dnevnik


Škola za život


Školska prehrana

PODRUČNE ŠKOLE

Kakvo je vrijeme?

 


Korisni linkovi
Institucije
 • MZOS
 • Carnet
 • Portal Škole
 • HSIN
 • AZOO
 • NCVVO
 • Office 365

Tražilice
 • Google
 • Yahoo
 • AskForKids

Priroda

Časopisi
 • Enter
 • BUG
 • VIDI
 • Meridijani
 • PC CHIP


Anketa
Kad odrastem bit ću:

Posjetite...


webmail

portal za škole

 

preskoči na navigaciju